Een ogenblik geduld a.u.b.

Resultaten derde coronapeiling onder het inwonerspanel GGD ZHZ

door Suzan Bras
Sinds maart 2020 houdt de GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) peilingen onder inwoners om de impact van het coronavirus op het dagelijks leven van de inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid te onderzoeken. De eerste peiling is gehouden van 27 maart tot en met 6 april 2020, de tweede peiling van 10 tot en met 17 juni 2020 en de derde van 12 tot en met 24 januari 2021. In januari hebben 5.924 panelleden van het inwonerspanel van de GGD ZHZ per mail een online vragenlijst ontvangen. In totaal hebben 2601 (44%) panelleden de vragenlijst ingevuld. De resultaten van deze peiling geven inzicht in de impact van het coronavirus op het dagelijks leven van inwoners in de regio Zuid-Holland Zuid.

Uit het onderzoek blijkt dat in januari driekwart van de respondenten (77%) bereid is zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Daarmee is het percentage respondenten dat zich zou willen laten vaccineren hoger t.o.v. juni 2020 (van 56% naar 77%).

Daarnaast heeft een minderheid van de respondenten met gezondheidsklachten zich laten testen op het coronavirus (39%). Van de respondenten die niet zijn getest naar aanleiding van hun gezondheidsklachten zou ruim driekwart (79%) niet getest willen worden.

Ruim de helft van de respondenten maakt zich zorgen over de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis, zoals de gevolgen voor de economie, het vereenzamen van risicogroepen en het oplopen van een school- of studieachterstand bij kinderen.

Bovendien ervaart, net als in juni, één op de tien respondenten onvoldoende regie over het leven.

Ten slotte heeft de helft van de respondenten ook positieve neveneffecten ervaren van de coronacrisis, zoals een gezondere leefstijl, het meer tijd met elkaar doorbrengen, een legere agenda en het vaker thuiswerken.

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Lees dan de factsheet.