Een ogenblik geduld a.u.b.

Campagne ZHZrookvrij van start

door Suzan Bras

Sinds augustus zijn alle schoolpleinen in Nederland rookvrij. Ook sport- en speelplekken kunnen niet achterblijven, vinden de meeste Nederlanders. Daarom worden inwoners van de tien gemeenten in Zuid-Holland Zuid de komende weken opgeroepen om voor 'hun' sport- of speelplek te tekenen op rookvrij.nl. Onder andere op de stoep voor de ingang van hun sport- of speelplek.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Daarom zijn sinds 1 augustus alle schoolpleinen in Nederland rookvrij. Een rookvrij terrein beschermt kinderen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. De meeste Nederlanders vinden dat ook speeltuinen (91%) en (buiten)sportterreinen waar kinderen sporten (87%) geheel rookvrij moeten zijn. Om dit concreet te maken, worden inwoners van de regio vanaf vandaag op verschillende manieren opgeroepen om voor 'hun' sport- of speelplek te tekenen op rookvrij.nl.

Stand van zaken
Voor elke gemeente in Zuid-Holland Zuid is er een infographic gemaakt met de inhoud van het project en de stand van zaken per gemeente. Op de infographic zie je in één oogopslag hoeveel handtekeningen en rookvrije sport- en speeltuinverenigingen er zijn in de betreffende gemeente. Meer informatie over het project en de infographics is te vinden onder #ZHZRookvrij in het thema roken (zie ook startpagina).